Höns & Blommor

Höns & Blommor

Välkommen hit!

Hej och kul att just du hittat till denna sida.
Det här är min "lekstuga" där jag skriver om lite av varje och jag försöker även illustrera med bilder eller film. Från början innehöll bloggen mest kåserier om livet i hönsgården. Jag har även varvat med lite natur och trädgård. Senast har jag engagerat mej i klimatkampen.
Texterna är mer på skoj än på allvar. Dyker det ibland upp något seriöst inlägg är det ofta en miss i arbetet.
Kommentera gärna inläggen
Mycket nöje/Göran
PS Kika gärna in på min andra hemsida med naturbilder och lite filmer
Där finns också min egen gästbok
Galeriet - från hönsgården
Skicka ett mejl

Nu även på Hönsbook

Underbara Ulla-dagen

Livat i hönsgårdenSkapad av Göran mån, juli 04, 2011 21:12:16
Jag känner mej så glad idag och jag är på ett oförskämt gott humör.

Som den kärleksfulle och ansvarstagande husbonde jag är, har jag ägnat större delen av dagen åt att göra fint i hönehuset.
Där har storstädats, bäddats rent i redena och fönstren har putsats.
Det var Snygg-Gittan som påminde mej redan när vi satt och hade myskväll och löste sudoku i lördags kväll.
- Du vet väl om att det är Ulla-dagen på måndag, sa hon och spralade lite förstrött med vänster klo i golvbôset.
Oj, vad det dammade. Ett helt moln av årsgammalt strö sprängde naturlagen om jordens dragningskraft. Snirklade sig ut genom den vidöppna dörren och virvlade upp mot skyarna. Likt ett vulkaniskt askmoln i april.

När det står Ulla på almanackan då ska det städas, och det vare sig det behövs eller inte. Det har Gittan och Hildur bestämt. Det enda beslut över ras- och generationsgränserna där de är fullständigt eniga.
Tro nu inte att jag är en slarvgubbe som inte städar och håller snyggt i hönehuset. Nej då, inte alls. Men den stora städningen som sker en gång om året, den sker alltid på Ulla-dagen.
Om det nu inte skulle vara så tokigt så att Ulla har namnsdag på en söndag vill säga. Då får det blir Aurora- eller Laila-städning istället. Det är ett av de stora besluten som jag tar alldeles själv.

Gun-Britt var lite jobbig i dag. Eller rättare sagt, hon har haft det lite jobbigt med avföringen de senaste dagarna och hon ställde till det, utan att egentligen mena något illa med det.
Allt beroende på att hon satte i sig en halv glasspaket med överbliven metmask häromdagen.
- Jag sätter en Selma på att det är pink. Är det skit så vinner du, skrålade rethönan Olivia som satt trygg på sin plats där på översta pinnen över gödselbingen.
Nu var det renskrapat och prydligt på gödseluppsamlingsplatsen. Där låg nyströdda kutterspån som doftade ängel och granskog.

- Borde vi inte ta in lite färska blommor, sade Gittan och knyckte lite förföriskt på nacken.
Tuppen Sven-Stellan såg signalen och kom springande som skjuten ur en kanon. På tio heta sekunder hade han gjort vad han skulle och det var över för den här gången.
Gittan ruskade fjädrarna tillrätta och fortsatte samtalet.
- Och en liten gardin kanske.

En dryg vecka in på semestern och på mitt allra bästa humör ville jag givetvis fjäska för pullorna. Här skulle bli snyggt och prydligt. Sommarsnyggt.
Som tur var arbetade hustrun och jag var själv hemma. Tog en av de hemvävda kökshanddukarna och klippte av på längden. Blev perfekt som gardin över det lilla nyputsade fönstret.
De små luktärterna passade perfekt i Delf-vasen, som vi köpte i Holland för sexton år sedan. Det är inte ofta den vasen är framme, eftersom hustrun säger att ”Den ska bara användas vid speciella tillfällen”.
Nu tyckte jag att det var ett så´nt speciellt tillfälle och intill luktärtsvasen placerade jag några nyplockade röda rosor.
När Gittan kom in och fick se mitt arrangemang såg jag hur det började tränga fram en tår ur hennes ena öga. Hon flaxade till och hoppade snabbt upp i redet. Körde huvudet i vingen för hon ville inte visa hur rörd hon blev.

Ulla-dagen hade blivit kväll. Askmolnet hade skingrats för länge sedan och kommit tillbaka som en mild sommarsky, med doft av luktärt och eldröd Flammentanz.Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Bondjäntan mån, augusti 01, 2011 19:25:54

Hallå i sommarvärmen Göran, frun och pullorna!
Tror nog att dina kära hönor håller med mig när jag säger: sök till ett tv och gör ett eget inredningsprogram! Kanon med lite nya fräscha idéer!
/ Bondis

Skapad av Linnea lör, juli 16, 2011 22:31:25

Helt underbart att du är tillbaka. Har väl sällan skrattat så gott som när jag ser dina underbara inlägg. Vilka foton, blir alldeles matt. Är själv hönsvakt nu till våra grannar som farit iväg med husvagn och barn och barnbarn. Ett hedersuppdrag för en 08 som har semester på sitt torp. Sitter och pratar lite med dem varje dag, majs ska de ha förståss, spagetti, gillar dom helskarpt. Som tack får jag plocka nyvärpta ägg och ha det väldigt roligt. 10 st, en liten tupp, 1 kyckling och 8 blandade hönor.

Må såg gott, skriv mera/Linnea

Skapad av Blenda mån, juli 04, 2011 23:25:46

Vilka lyckliga höns du måste ha...... det är inte alla förunnat att ha en sån husbonde =)

Skapad av Göran mån, juli 04, 2011 22:45:09

Fru Venus; Du är välkommen. Men säj till först, så jag hinner förstärka sittpinnarna över gödselbingen ;=
Prizilla; Dina höns har blomlåda på utsidan. Mina blommehöns håller låda såväl på ut- som insidan. På golvet strör jag med fjolårshö, från den egna blomsterängen.

Skapad av Prizilla mån, juli 04, 2011 22:33:47

...måste säga att jag beundrar din dialog med hönsen. Jag försöker, men har vissa svårigheter med de knorrande godis-kock-kock-kock säger Zture eftersom jag härmar honom när han fjäskar för tjejerna.
Så snyggt du har gjort hos dom. Vad har du på golvet?

Mina höns har blomlåda på utsidan av sitt fönster...Med blomster i vitt och blått.

Skapad av Fru Venus mån, juli 04, 2011 22:18:10

Underbart :-) Blir jag en höna i mitt nästa liv vill jag bli det hos dig!