Höns & Blommor

Höns & Blommor

Välkommen hit!

Hej och kul att just du hittat till denna sida.
Det här är min "lekstuga" där jag skriver om lite av varje och jag försöker även illustrera med bilder eller film. Från början innehöll bloggen mest kåserier om livet i hönsgården. Jag har även varvat med lite natur och trädgård. Senast har jag engagerat mej i klimatkampen.
Texterna är mer på skoj än på allvar. Dyker det ibland upp något seriöst inlägg är det ofta en miss i arbetet.
Kommentera gärna inläggen
Mycket nöje/Göran
PS Kika gärna in på min andra hemsida med naturbilder och lite filmer
Där finns också min egen gästbok
Galeriet - från hönsgården
Skicka ett mejl

Nu även på Hönsbook

Med pruttar i tanken

Mitt klimatavtalSkapad av Göran sön, augusti 08, 2010 23:07:58

Jag har kört 130 mil på drygt en liter bensin!
Sug på den ni.

De sista skälvande dagarna under förra året kom jag så där hux flux med i något som kallades klimatkampen.
Jag vet inte om det var bloggarbruden "Bondjäntans" egen idé eller om det var något mycket större. Men innan jag visste ordet av hade hon fått mej att upprätta ett klimatavtal och jag började bli miljövänlig och återvinna för glatta livet.
Jag återvann allt och då menar jag verkligen allt.

Till en början var det mest roligt och spännande, men efter ett tag blev det en okontrollerbar mani.
Det jag tyckte var allra jobbigast var att återvinna de där små vassa häftklämmorna som dagstidningarna är sammanhäftade med. De pillade jag försiktigt ur och lade i små burkar som jag sedan tömde i hinkar och körde till metallåtervinningen. Jag lovar. Det går ganska många häftklämmor i en hink.

När jag tänker efter så tror jag inte det där pillandet gjorde så mycket för klimatet.
Jag gjorde en annan grej också, som jag är betydligt mer nöjd med. Jag bytte bil och köpte en som kan drivas med både bensin och med biogas.
Visserligen är bagageutrymmet lite mindre än på en vanlig bil, eftersom där finns inbyggt fyra gasflaskor.
Gissa vilken känsla det är att köra omkring och veta att man inte släpper ur en massa luftföroreningar. Att köra bil på återvunna pruttar från kor och grisar känns inte alls som någon större belastning för miljön. Pruttarna finns ju i luften ändå, liksom.

I eftermiddags kom jag och hustrun hem efter en liten semesterresa i Sverige. Vi har varit i Östergötland på Öland och åkt genom Smålands mörka skogar.

Det är bara ett litet krux med biogasbil.
Tankställena ligger ganska glest och ofta ligger de undangömda långt inne på industriområdena. I varje fall i östra Sverige.
Det gäller att nogsamt läsa kartan innan man ger sig ut på en tur. Allt för att memorera i vilka städer man kan tanka och på vilket gudsförgätet industriområde de gömt gastankarna.
Nu bar det sig så illa att i Norrköping missade vi tankstället och det gjorde att gasen tog slut när vi kört 34 mil sedan förra gasningen.
Jag erkänner att det är lite pinsamt, men det var där jag tvingades att köra på bensin i knappa två mil.

Jag är övertygad om att det skulle bli lättare att motivera bilister att gå över till biogasbilar om det vore tätare mellan tankställena. Och att de inte gömdes undan bland spannmålssilosar, snöplogsupplag och bussgarage.

Nej, gör som Skaraborgarna. Placera biogastapparna maximalt tre stenkast från en Mac Donalds-restaurang. Så är det i mina hemtrakter runt Mariestad, Lidköping och Skara.
Finns det någon som någonsin missat en Mac Donalds? I vilken stad det vara månde. Jag tror inte det och anledningen är att de smarta etablerarna för denna hamburgerkedja tänkt sig noga för och inte slängt ut sina anläggningar bara så där på en höft.

Men tack ska du ha Bondjäntan. Hustrun börjar bli riktigt duktig på att läsa kartan och man kan säga att hon börjar få näsa för var gasmackarna finns.
Jag ångrar ingentingsmiley


Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Ann tor, augusti 12, 2010 22:12:42

Tusen tack för din fina kommentar Göran och jag tror faktiskt inte att det finns någon gräns för min kreativitet. Det läskiga är att jag redan innan jag startar "ser" hur resultatet ska bli och än så länge har det blivit precis så som jag har sett.

Skapad av Eva ons, augusti 11, 2010 12:58:58

Ha ha ha...satt du verkligen och pillade bort dom där klämmorna från tidningarna? Herrejävlar Tack snälla för att du hjälper till med att inte försämra vårat klimat! Ja jag menar VERKLIGEN från hjärtat, TACK TACK TACK!!! Och bilen, TACK igen!!

Tacksamhetskramar till dig från mig och hela världen:):):):)

Skapad av Göran tis, augusti 10, 2010 23:26:38

Fru Venus och Stjärnkraft: Det blev ingen semesterresa till Åland. Vi sparar den karamellen till ett annat år och till ni får biogas i i era tankar.
Koola Viola: Faktiskt tänkte jag leta reda på dej, men hustrun tyckte det hade verkat påfluget. Hade jag trotsat kanske hustrun vägrat läsa kartan och då hade vi snurrat runt i smålandsskogarna än. PS Jag saknar din blogg, jättemycket.
Bondjäntan: Va bra att det var din idé. Då har ju du gjort en stor klimatinsats genom att påverka mej att göra en. Visst är det sån´t som kallas för ringar på vattneteffekten;-))

Skapad av Bondjäntan tis, augusti 10, 2010 22:22:15

Hej på dig klimathjälte!
Jo du Göran, nog var det allt mitt eget påhitt. Tyvärr har jag inte bloggat så mycket om det men jag har likt dig sorterat och återvinnt till tusen. Nästan något frenetiskt... Dock inte klämmor från tidningen :-(

Men jag ligger lite i lä... har ju inte köpt ny bil, en biogasbil. Och andra sidan åker jag oftast kommunalt :-) Dock är jag väldigt stolt över dig!!! Du blir ju min klimathjälte!

Kram på dig! Och krama frugan också!

Skapad av Koola Viola mån, augusti 09, 2010 11:29:54

Att du inte snurrade förbi hemma hos mig på din turné, grannen har ju massa kor som är experter på fjärtning, så du kunde fått tanka alldeles gratis. ;o)

Skapad av Fru Venus mån, augusti 09, 2010 08:16:32

Duktig kille :-) Vi är riktigt bra på att sortera och återvinna grejer på Åland, men så många miljöbilar ser vi inte på vägarna ännu. Nu ser de också ganska bra ut, de första miljöbilarna var fula som stryk! Hoppas ni annars hade en trevlig resa :-)

Skapad av Stjärnkraft mån, augusti 09, 2010 07:56:28

Jaha, nu fick ju jag dåligt samvete för att jag rullar runt i en tjugo år gammal riskokare. Men jag är en jävel på att återvinna, så jag kanske får några guldstjärnor i kanten ändå, den dag det är dags att göra en slutsummering av detta jordelivet. Så långt som att demontera häftklamrar ur dagstidningarna har jag inte kommit ännu, men drar t.ex. nogsamt ut all gammal spik ur rivningsvirke som förs till återvinningen.

Detta har renderat mig ett antal höjda ögonbryn och tvivlande huvudruskningar från gubbarna som arbetar där, så tydligen är jag rätt ensam om att gå till såna "överdrifter".

Din miljöbil skulle jag gärna ha. Om jag hade pengar ... jabba-dabba-dibi-dibi-dibi-dibi-dibi-daj ...