Höns & Blommor

Höns & Blommor

Välkommen hit!

Hej och kul att just du hittat till denna sida.
Det här är min "lekstuga" där jag skriver om lite av varje och jag försöker även illustrera med bilder eller film. Från början innehöll bloggen mest kåserier om livet i hönsgården. Jag har även varvat med lite natur och trädgård. Senast har jag engagerat mej i klimatkampen.
Texterna är mer på skoj än på allvar. Dyker det ibland upp något seriöst inlägg är det ofta en miss i arbetet.
Kommentera gärna inläggen
Mycket nöje/Göran
PS Kika gärna in på min andra hemsida med naturbilder och lite filmer
Där finns också min egen gästbok
Galeriet - från hönsgården
Skicka ett mejl

Nu även på Hönsbook

Slicka inte på spaden

Mitt klimatavtalSkapad av Göran lör, januari 09, 2010 10:47:31

- När det är så här kallt ute så får ni absolut inte slicka på snöspaden pojkar. Då kan tungan frysa fast.
Det var uppmaningen som jag och min lillebror fick av vår mor någon gång i början av 1960-talet.
Det var på den tiden när vintrarna alltid var kalla och det alltid var minst en meter snö mellan advent och påsk.
Där slussade vi påpälsade knattar ut från köket, där farstun var liksom en sluss. Här var det noga att vi först stängde dörr´n till köket innan vi fick öppna ytterdörr´n ut till bisterheten.
På den tiden fanns inga klimatanpassade overaller i bävernylon. Vi var klädda enligt lagerpålagermetoden. Det yttersta lagret bestod av små bruna käcka rockar med teddyfoder och pälskrage. Sannolikt var det vår mormor som hade sytt rockarna för hon var en duktig sömmerska.
På våra huvuden hade vi hemstickade mössor med jättestor tofs och på händerna stickade tumvantar som alltid var för stora.
Jag vet hur mamma slet länge och väl innan alla kläderna var på och när vi varit ute och tumlat i snön fick hon ta piassavakvasten och sopa av det värsta innan vi fick komma in igen.
Men den här da´n, när det var minst 20 minusgrader och mamma strängeligen förmanade oss att inte slicka på snöspaden. Den dagen glömmer jag aldrig.
Vad tror ni är det första som två små knattar gör? Nyss utslussade från den goa stugvärmen.
Givetvis måste vi testa vad som händer om man slickar på spaden när det är 20 grader kallt.
Och spadarna var våra små snöskyfflar som stått prydligt lutade mot verandaräcket hela natten och som vid det här laget var kalla som synden.
- Nu ska vi slicka på spadarna, sade jag till lillebror, med mammas uppmaning ringande i öronen.
Sannolikt hade jag aldrig i livet kommit på att göra något så heltokigt som att slicka på en spade om inte mamma sagt som hon gjorde.
- Jag räknar till tre, sen slickar vi, sa jag till lillebror.
Ett, två och på tre rullade vi ut våra skära pojktungor för att slicka på våra snöspadar.
Men aj, aj, aj. Det blev inte mycket till slick för tungorna sögs fast på den iskalla plåten som när man för två magneter mot varandra.
Där stod vi som två fån, med varsin snöspade framför ansiktet.
Jag tror det var lillebror som började gråta först. Det syntes inte, men det hördes. Och stora tårar trillade ner mot marken, efter att först åkt kana på den bruna, teddyfodrade rocken.

Varför kommer jag att tänka på det här?
Givetvis för att det är kallt ute, men mest för att jag läser en bok om att bli klimatsmart och hur man sparar pengar och hjälper miljön.
På sidan 118 läser jag kapitlet ”Stäng av kranen medan du borstar tänderna”.
Så här börjar kapitlet ”Att låta varmt vatten stå och rinna medan man borstar tänderna är en ovana som många har….”
Vad var det jag läste? Finns det folk som borstar tänderna och som blöter borsten under varmvattenkranen? Fy valen vad äckligt. Tanken att göra så har aldrig slagit mej.
Jag läste meningen om och om igen och det var då som jag hörde mammas ord ringande i mina öron. ”Slicka inte på spaden pojk”.
Jag låg i sängen och läste. Hustrun hade redan somnat.
Försiktigt kröp jag ur sängen och gick med tysta steg mot toaletten. Jag vred på varmvattenkranen. Klämde ut en centimeter tandkräm på borsten och började borsta.
Jag har bara slickat på snöspaden en gång också...


Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av kalbomàman fre, januari 15, 2010 21:26:55

Jag vill ge dig det pris som Koola Viola så lömskt snuvade dig på... Håll tillgodo! http://blogg.kalbo.nu/2010/01/15/kreativ-blogger

Skapad av Priscillas Pastiller mån, januari 11, 2010 22:02:33

Haha, jag känner igen vartenda dugg. Men jag fastnade i trappräcket av järn och fick tas loss med varmvatten. Och det senare använder jag inte till tandborstning. Kanske tar jag lite kallt på borsten i tron att den blir mjukare...

Skapad av Koola Viola sön, januari 10, 2010 20:27:26

Nä, inte tror vi att du hittar på. Eller friserar sanningen. Någonsin. Nä, det skulle aldrig falla mig in.

Och när jag badar i varmbaljan utomhus och tar i dörrhandtaget med blöt hand så fastnar jag. Inte fastnar för evigt, men det klibbar till sådär lagom mycket så jag tror att jag hoppar över att sätta tungan där.

Så nä. Jag går inte på den. Mig ska du inte få att fastna i någon metall med tungan. Det räcker med att du lurade Rolf.

Skapad av Göran sön, januari 10, 2010 00:44:19

Tack för vänliga ord om nya bloggutseendet. Det är faktiskt hustrun som har hjälpt mej. Mitt färgsinne och jag är inte överens om alla nyanser.
KV: Testa nu då, när det är så kallt. Testa och berätta hur det gick.
Jenny: Att du var en så´n liten elaking. Det kan man inte tro.
Slashan: Intressant med tandläkar´ns rekommendation. Men jag avstår också gärna. Tack för tipset om bakgrunderna. Vem vet, jag kanske blir lika ombytlig som du?
Rolf: Tack du min lillebror för att du intygar sanningshalten i denna berättelse. Jag misstänker att en del tror att jag bara hittar på.


Skapad av Rolf lör, januari 09, 2010 23:59:31

Glömmer aldrig när jag slickade på snöspaden. Jag har aldrig riktigt förstått varför jag var så dum att jag gjorde det. Men nu så här 45 år senare klarnar allting när jag läser din blogg. Det var du som manipulerade mig till att slicka på spaden. Vem vågar säga emot sin fem år äldre bror när han säger "Nu ska vi slicka på spadarna". Tack för det!

Skapad av Jenny lör, januari 09, 2010 18:37:01

VISST ÄR DET ÄCKLIGT????
Att borsta tänderna i varmvatten....Ouärk!!!!
Det sa en tandläkare åt mej en gång att jag skulle göra. Han sa att "du diskar väl inte finporslinet i kallvatten, så varför ska inte dina tänder då få borstas rena i varmvatten?"

-Öhhhh! Kanske för att det är döööö-äckligt???

Nej! Friskt och gott och kallt ska det va!

Och slicka på metall....det är ingen höjdare i kyla, nej. (minns men besparar dej detta....)

Men vatten på vantarna har man nu dagligen när man är ute och "vattnar" djuren och dom fastnar i diverse metallgrejer i lagår´n!
Bland annat handtaget in dit!! SKÖNT är det då att man har vantar när man är pissblöt om händerna...):

Himla fint du fått här inne förresten!! Fräscht som attan ju!
Inne i min blogg hittar du annars ännu fler "bakgrunds-sidor". Dom ligger i högra "sidebaren" under alla er bloggkompisar!

Ha det gött! Jen....Slaschan!

Skapad av bc owner lör, januari 09, 2010 15:26:07

Vad fin bloggen har blivit.=)

Har konsigt nog aldrig slickat på nåt så tungan fastnade. Kan iof bero på att jag elakt npg alltid lät grannpôjken prova allt först som våra mammor sa att vi inte fick göra.

Min mor sa tillmig att ge fasen i att slicka på nåt av metall. Tungan skulle då frysa fast. Hon visade även en bild på hur en pojkes tunga fastnat på en gungställning. Anledningen till att hon visade bilden var att jag inte trodde henne. Efter att ha sett bilden var jag fortfarande inte säker. Grabben kunde ju stått där med tungan mot bara medans bilden togs ju.

Efter att ha fått på sig alla ytterkläder möttes jag och grannpôjken ute på gårn. Det tog inte lång tid förräns jag hade lurat honom till att slicka på torkställningen. hehe Japp jag kunde vara lite småjävlig som barn.

Mamma kom ut med varmvatten och fick snabbt loss honom. Den stackarn fick utså hen hel del när vi var små. Sitt första näsebló fick han av att jag gav honom en snyting. Vi spelade pingis och jag blev förbannad och gav honom en rak höger. Tror jag var 11 år då.

Tack och lov har han förlåtit mig för både fastfrusen tunga, näsebló och allt annat som han fått genomlida som liten pga mig.

Mvh Jenny

Skapad av Koola Viola lör, januari 09, 2010 10:53:42

Pst! Snygg blogg-makeover förresten. Älskar solrosor :o)

Skapad av Koola Viola lör, januari 09, 2010 10:52:59

Ha ha, det där sa mamma till mig och min bror också, fast hon pratade om trappräcket. Och det första vi gör när vi kom ut, det var att slicka på trappräcket. Men vi blev besvikna, ingen av oss fastnade...

Mycket nyttigt i den boken, hör jag. Ser fram emot att få kika i den så småningom. Hoppas du läser fort. ;o)