Höns & Blommor

Höns & Blommor

Välkommen hit!

Hej och kul att just du hittat till denna sida.
Det här är min "lekstuga" där jag skriver om lite av varje och jag försöker även illustrera med bilder eller film. Från början innehöll bloggen mest kåserier om livet i hönsgården. Jag har även varvat med lite natur och trädgård. Senast har jag engagerat mej i klimatkampen.
Texterna är mer på skoj än på allvar. Dyker det ibland upp något seriöst inlägg är det ofta en miss i arbetet.
Kommentera gärna inläggen
Mycket nöje/Göran
PS Kika gärna in på min andra hemsida med naturbilder och lite filmer
Där finns också min egen gästbok
Galeriet - från hönsgården
Skicka ett mejl

Nu även på Hönsbook

ID-koden knäckt

SpecialSkapad av Göran tor, april 01, 2010 00:17:42

OBS DETTA INLÄGG VAR ETT APRILSKÄMT!

Jag vill inte skrämma upp någon, men jag bara måste berätta en grej som jag har fått reda på.

Det handlar om möjligheten att vara anonym som bloggare om man har sitt bloggkonto registrerat på blogger eller någon av de andra vanliga bloggkontona.
Hittills har det varit ganska vattentätt för vem som helst att skapa sig ett alias och skydda sin identitet som bloggare, men nu vill jag mana till försiktighet.

Jag fick ett mejl av några ungdomar, barn till mina bekanta, som studerar dataprogrammering vid Stockholms tekniska högskola. De vet att jag håller på mycket med datorn, med egna hemsidor och bloggar och så vidare.
Via kontakter de har med kamrater på ett tekniskt universitet i Österrike, har de fått veta att en ID-kod är knäckt som gör att vem som helst kan spåra en identitet genom att bara ange en bloggadress och några specifika koder plus IP-adressen.

Alla som registrerar sig måste ju ange sitt riktiga namn, delar av sitt personnummer och sin e-postadress. Med dessa uppgifter som bas kan programmet ta fram en fullständig identitetsprofil över användaren. Utöver hela namnet med fullständigt personnummer och adress, kan man klicka sig vidare och få ytterligare upplysningar om personen i fråga.

En länkning finns till svenska kreditupplysningsregistret och även till statens brotts- och straffregister. Det innebär att vem som helst kan se status på din inkomst och förmögenhet och vad du har för skulder. Vidare om du varit straffad någon gång, om du ålagts betala böter eller varit frihetsberövad.

Jag skriver inte det här för att uppmana fler att söka i registret, utan mest för att varna och berätta hur lätt det är att komma åt uppgifter som kan vara obekväma för tredje man.
Om du ändå vill se hur man gör och hur enkelt det är klickar du bara här.